Van de eerstejaars in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt 25% daar geen gebruik van. Zonde, want velen lenen wel extra bij, terwijl dat veel duurder is. Gemiddeld lopen deze jongeren € 175 per maand mis, aldus het CPB. Wanneer - en hoe - kom je in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs?

Onbekend maakt onbenut

Uit het onderzoek door het Centraal Plan Bureau komt naar voren, dat er zo’n 8.650 studenten wél in aanmerking komen voor de voordelige vorm van aanvullende financiering, maar geen gebruik maken van deze ‘beurs’. Bovendien maak ruim 40% van deze groep wel gebruik van een ‘lening’. De voorwaarden hiervan zijn veel ongunstiger. Deze groep leent dus zonder dat dit nodig is.

Het onderzoek werd gedaan onder eerstejaars studenten. Totaal maken er daarvan ruim 29.000 gebruik van de aanvullende beurs. En bijna negenduizend dus onterecht niet. Kennelijk is de procedure voor het aanvragen van studiefinanciering niet duidelijk genoeg. Vandaar ook de oproep hier aandacht aan te schenken. De vraag is ook of DUO deze groep studenten nu niet alsnog actief kan benaderen.

Waarom is een aanvullende beurs aantrekkelijk?

Met de aanvullende beurs wil de overheid zorgen dat (hoger) onderwijs voor iedereen toegankelijk is. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van het inkomen van de ouders. De aanvullende beurs kan oplopen tot ongeveer € 400 per maand.

Het aantrekkelijke van een ‘beurs’ is dat je deze niet hoeft terug te betalen... 

(als je binnen 10 jaar een diploma haalt)

Misschien hebben de eerstejaars ergens gehoord dat lenen nu goedkoop is? De rente is inderdaad laag. Maar wie een lening aangaat, moet deze wel altijd geheel terugbetalen. En dat is natuurlijk veel kostbaarder dan een gratis tegemoetkoming in de vorm van een beurs.

Tip | via deze handige tool, check je in één minuut of je (zoon of dochter) in aanmerking komt voor een aanvullende beurs


Meer informatie over de aanvullende beurs vind je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Zelf voordeliger lenen?

Hebben jij of je zoon of dochter vragen over voordelig(er) lenen? Wij zijn je daarbij graag van dienst.