Druk bezig met nieuwe woning, of van plan nog jaren heerlijk in je huidige huis te wonen? Een rechtsbijstandverzekering kan op elk moment van pas komen. Want ook al zoek jij geen problemen op, ze weten jou soms zelf wel te vinden. Hoe haal je je recht en voorkom je een gepeperde rekening? Vier voorbeelden.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Een conflict over zaken rondom de woning kan zomaar ontstaan. Bijvoorbeeld als je nieuwe buren met hun tuin aan de gang gaan, of als je aannemer zijn afspraken niet nakomt. Kom je er onderling toch samen uit, dan is dat wel zo prettig. Lukt dat niet naar je zin? Dan kun je je geschil voorleggen aan een rechter. Alleen... weet jij wat je dan moet doen? Wat je rechten zijn? Een advocaat rekent een pittig uurtarief en kan vaak lastig inschatten hoeveel tijd een procedure vergt. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand dan is er altijd iemand bij wie je terecht kunt. Die helpt je met verstand van zaken, zonder dat je daarvoor een rekening krijgt.

Vier voorbeelden uit de praktijk

Met wat voor kwesties kun je bij een rechtsbijstandsverzekeraar terecht? Voor huiseigenaren loopt dat breed uiteen. Wonen raakt immers aan een breed scala van rechtsgebieden: burenrecht, bouwrecht, rechten (en plichten) binnen een VvE. Zelfs als huurder heb je baat bij rechtsbijstand rondom woningzaken. We stippen vier voorbeelden aan:

  • Je buren plegen ‘overbouw’ | De nieuwe schuur die je buren plaatsen staat helaas deels op jouw grond. Bovendien ben je ineens dat fijne vrije uitzicht kwijt, waar je al jaren van geniet. Je spreekt hen erop aan, maar ze willen niets aanpassen. Welke rechten heb je en hoe pak je zo’n kwestie het beste aan? Niet iedereen heeft zin in een Rijdende Rechter...
  • De aannemer doet moeilijk | Op zoek naar meer ruimte geef je een aannemer de opdracht je woning uit te bouwen. Wat joviaal begon, loopt al snel veel stroever: de werklui lijken niet professioneel en nog vóór de oplevering treden er al gebreken op. De aannemer geeft niet thuis en weigert zelfs het werk af te maken als jij niet eerst de resterende aanneemsom betaalt. En nu?

Ga je betalen, of toch liever eerst je recht halen?
--- een rechtsbijstandsverzekering 'Wonen' biedt hulp

  • Lekkage in je appartement | Vanaf jouw plafond tekent zich een vuilbruine streep af. Lekkage! De oorzaak? Het balkon van je bovenburen, zo te zien. Maar die hebben weinig zin dit op te lossen. Ze verwijzen naar de VvE. Wie moet er een loodgieter inschakelen? En als de VvE aangeeft, dat je zelf voor de kosten moet opdraaien? Klopt dat?
  • Verborgen gebreken na de koop | Als je een bestaande woning koopt, moet je volgens de rechtspraak rekening houden met enig achterstallig onderhoud. Hieronder valt van alles. Toch heb je al koper nog diverse juridische opties als er sprake blijkt van een (verborgen) gebrek waar de verkopende partij van op de hoogte had moeten zijn. Je kunt de verkoper zelfs later nog aansprakelijk stellen als hij de gebreken die dan aan het licht komen, niet kende.

    Kun jij aantonen dat er al iets (ernstig) mis was met bijvoorbeeld de fundering, of het dak, op het moment van de overdracht? Dan is de rekening van een dure reparatie alsnog (deels) te verhalen op de oude eigenaren. Tenminste als deze - zoals zeer gebruikelijk - gegarandeerd hebben dat de woning geschikt was voor een normaal en veilig gebruik. Een voorbehoud rond ‘verborgen gebreken’ is dus altijd belangrijk bij de aankoop; iemand die je juridisch ondersteunt als hier sprake van is, kan je ook veel geld besparen. Zelfs later.

Een noodzakelijke dure reparatie kun je dan alsnog (deels) op de oude eigenaren verhalen
--- uit een praktijk-case

Hulp vóór er een conflict ontstaat

Het is fijn als je verzekerd bent van deskundige bijstand als je ineens als twee partijen tegenover elkaar staat om je recht te halen. Je kunt overigens ook al advies inwinnen over je rechten en plichten vóór het zover is. Houd je er rekening mee dat er iets mis loopt, overleg dan gerust de eventuele aanpak van die zaak. Je eigen rechtsbijstandsverzekering levert je dus zowel nuttige informatie op voor-het-geval-dat als daadwerkelijke hulp wanneer het echt nodig is.

Meer weten?

Behalve met betrekking tot wonen kun je je ook van rechtsbijstand verzekeren voor andere zaken: als consument over aankopen en abonnementen, rondom je werk en inkomen, of je vermogen en de belastingaangifte. Maar ook met betrekking tot conflicten in het verkeer, binnen de familie en bij medische kwesties. Met wat voor jou verstandig is, helpen we je graag.