Ben jij of ken jij iemand met een DSB-hypotheek? Nog duizenden klanten van deze failliete bank betalen maandelijks een fors bedrag aan rente. Dat hoeft niet langer, want je kunt je hypotheek nu boetevrij aflossen en oversluiten tegen de huidige, veel lagere rente. Er gelden wel voorwaarden.

DSB heet inmiddels Finqus

In 2009 ging de Dirk Scheringa Bank (DSB) failliet vanwege een ‘bankrun’: spaarders nemen daarbij massaal hun geld op. Toch bestaat de bank nog steeds, zij het onder een andere naam: Finqus (een knipoog naar de fiscus?). Finqus BV verstrekt geen nieuwe leningen en kan niet bemiddelen bij nieuwe verzekeringen. Volgens hun website zorgen zij “voor een goede uitvoering van de kredietovereenkomst en de bijbehorende en/of verpande verzekering.” Hieronder vallen onder andere hypotheken. Dit voorjaar waren dat er nog ca. 18.000.

Boetevrij aflossen zeer voordelig

Tot begin dit jaar was het lastig om van je (eerste) DSB-hypotheek af te komen. Zonde, want de rentes die je daarvoor betaalt, zijn vaak een veelvoud van het percentage dat je nu kunt afsluiten. En ook een gelukje, want juist gedurende 2020 zijn de rentes nóg verder gedaald - ondanks de Corona-crisis.

Omdat DSB/Finqus inmiddels 10 jaar failliet is, heeft men besloten dat je je DSB-hypotheek volledig boetevrij kunt aflossen. Wie daartoe nog niet in staat is, kan zijn hypotheek zonder boete oversluiten naar een andere bank of geldverstrekker. Als onafhankelijk adviseur bieden wij je daarbij natuurlijk alle keus en een prima advies.

De rente is nu ca 66% lager. Bij een schuld van €250.000 is je besparing zó €7.950,= Per jaar!

[bedragen als voorbeeld - bruto bij 10 jaar rentevast]

Overstap lukt niet altijd

Heb je zelf een DSB-hypotheek of ken je iemand die er een heeft? We helpen graag, maar oversluiten lukt niet altijd. Dat hangt samen met hoeveel er op de hypotheek is afgelost en wat het huis waard is, waar die hypotheek op rust. Tegenwoordig mag de woningwaarde niet meer zijn dan 100% van de resterende schuld. Ook kijkt een volgende geldverstrekker of er voldoende inkomen is om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Met de (nieuwe) lagere rentelasten zit het wel goed, als iemands inkomen gelijk bleef. Hoe dat zit met de marktwaarde versus de lening moeten we even bekijken. DSB accepteerde destijds gemakkelijker dan anderen zogenaamde 'top-hypotheken'; je leent daarbij ruim boven de marktwaarde. Is er op die lening niet afgelost, dan kan oversluiten lastig of onmogelijk blijken. De huidige woningwaarde speelt natuurlijk ook een rol: vorig jaar was een huis gemiddeld 12,8% meer waard dan in 2009. Dit afgelopen jaar is die stijging doorgezet. Hoe dat voor huidige DSB-hypotheekhouders uitpakt? Dat rekenen we natuurlijk graag netjes uit.

Geen DSB maar wel oversluiten?

Betaal je op dit moment een hoge hypotheekrente bij een andere bank dan DSB? Als je wilt oversluiten vóór het einde van de rentevasteperiode betaal je meestal een boete. Hoe snel je deze terugverdient én hoeveel je daarna daarna bespaart? Neem even contact op, dan bekijken we wat er mogelijk is.