Nieuw jaar, nieuwe regels. Met 2017 in zicht leek het ons handig om de belangrijkste veranderingen die op 1 januari ingaan nog even op een rijtje te zetten.

Maximale hypotheek omlaag naar 101 procent
De maximale lening die je mag afsluiten voor je woning daalt van 102 naar 101 procent van de waarde van de woning. Hierdoor heb je meer spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen. Denk hierbij aan de notariskosten en overdrachtsbelasting.

Volgend jaar daalt het percentage verder naar 100 procent. De overheid heeft dit ingevoerd om te hoge financieringen te voorkomen. Er geldt een uitzondering voor kopers en eigenaren van huizen die noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid nodig hebben, zoals bijvoorbeeld funderings- of dakherstel.

Nul-op-de-meter woning
Een andere uitzondering geldt voor de zogenaamde nul-op-de-meter woningen. Wanneer je een dergelijke woning koopt, mag je in 2017 een bedrag van 25.000 euro optellen bij de maximale hypotheek die je op basis van je inkomen kunt krijgen. In 2016 was dit 27.000 euro.

Maximum hypotheekrenteaftrek vijftig procent
De maximale hypotheekrenteaftrek gaat per 1 januari met een half procent omlaag naar vijftig procent. Alleen huiseigenaren die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf zitten, hebben hier last van. Voor 2017 is dat een belastbaar jaarinkomen boven de 67.072 euro.

Andere berekening vermogensrendementsheffing
De vrijstelling in box III gaat in 2017 omhoog van 24.437 euro naar 25.000 euro per persoon. Over het vermogen boven deze grens moet je belasting betalen, de vermogensrendementsheffing.

Nu gaat de Belastingdienst uit van een rendement van vier procent op het vermogen. Vanaf 1 januari 2017 wordt het rendementspercentage afhankelijk van de hoogte van het vermogen. Bij een hoger vermogen kom je in een andere schijf terecht en gaat de Belastingdienst uit van een hoger rendement. Er is hierbij een staffel van toepassing.

Het belastingtarief blijft met dertig procent hetzelfde. De wijzigingen in 2017 zijn een eerste stap in de richting naar een heffing op het werkelijke rendement. Dit is het uiteindelijke doel van het kabinet.

NHG-grens gekoppeld aan huizenprijs
Vanaf januari 2017 de NHG-grens weer gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs, net zoals dat voor 2009 het geval was.

In 2009 is de NHG-grens als tijdelijke stimulans voor de woningmarkt verhoogt naar 350.000 euro. Sinds 2012 is deze grens weer stapsgewijs afgebouwd naar 245.000 euro in 2016.

De maximale koopsom om voor NHG in aanmerking te komen is vastgesteld op 245.000 euro, dit is de vastgestelde gemiddelde huizenprijs. De maximale lening met NHG bedraagt hierdoor voor 2017 247.450 euro voor leningen zonder energiebesparende voorzieningen en 259.700 euro voor leningen met energiebesparende voorzieningen. Op de site van NHG kun je hier meer over lezen.

Starterslening aangepast
Sinds 1 januari 2013 moeten nieuwe hypotheken verplicht worden afgelost om recht op hypotheekrenteaftrek te hebben. Voor de starterslening gold een uitzondering. Deze vervalt op 31 december 2016. Om toch startersleningen te kunnen blijven verstrekken, is er een aangepaste vorm ontwikkeld, de zogenaamde ‘combinatielening’. Deze gaat de starter aan naast de starterslening. Uit deze lening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening betaald. Startersleningen worden niet in alle gemeenten aangeboden. In de starterslening calculator kun je zien welke gemeenten meedoen en uitrekenen voor welk bedrag aan starterslening je in aanmerking komt.

Voorwaarden vrijstelling kapitaalverzekering versoepeld
Met ingang van 2017 zijn er twee extra mogelijkheden om de kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning af te kopen zonder dat je hiervoor belasting hoeft te betalen. Dit kan zelfs nog voordat er vijftien of twintig jaar premie is betaald. Het blijft wel verplicht om met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.

De versoepeling geldt:
• Als je je woning verkoopt terwijl je al een nieuwe woning heeft gekocht.
• Als de gemeente je schuldhulpverlening biedt.
• Als kan worden vastgesteld dat je financiële problemen hebt en daardoor niet meer in staat bent of niet verwacht de woonlasten te kunnen betalen.

Deze versoepeling geldt ook voor de brede herwaarderingskapitaalverzekering in box 3.

Schenkingsvrijstelling weer naar 100.000 euro
Deze maatregel wordt in een apart artikel van deze nieuwsbrief besproken.

Vulling reservefonds VvE verplicht
De Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars gaat op 1 januari 2017 in. Vanaf dan schrijft de wet voor hoeveel een VvE in het reservefonds moet hebben. Er moet minimaal een bedrag gereserveerd worden gebaseerd op een actueel meerjarenplan voor onderhoud, of een bedrag ter grootte van 0,5 procent van de herbouwwaarde van het appartementengebouw.