Waar de laatste twee maanden van het jaar voor de meeste mensen draaien om Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling, staan in verzekeringsland november en december in het teken van de zorgverzekering. Wil je ook kijken of je nog goed zit of dat je kunt besparen? Met onze tips weet je waar je op moet letten.

Tip #1 Onderneem actie
Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan moet je dit voor 1 januari regelen. In tegenstelling tot de meeste verzekeringen waarbij je gedurende het jaar kunt overstappen wanneer het je uitkomt, kan dat bij zorgverzekeringen niet.

"Je zorgverzekering kun je alleen per 1 januari oversluiten. Belangrijk dus om hier nu aandacht aan te besteden."

Tip #2 Vergelijk goed
De nieuwe premies voor de zorgverzekeringen voor 2019 zijn inmiddels allemaal bekend gemaakt. Belangrijk om te weten: de dekking van de basisverzekering is voor iedereen gelijk. De premie die je hiervoor moet betalen kan echter wel verschillen. Daarom is vergelijken zinvol. Dit kan een gemiddeld gezin al gauw een jaarlijks voordeel van 240 euro opleveren.

Tip #3 Verzeker alleen wat je nodig hebt
Naast de basisverzekering kun je ervoor kiezen om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Hiermee heb je ook dekking voor zaken die niet onder de basisverzekering vallen. Voorbeelden zijn een buitenlanddekking, de tandarts of fysiotherapie. Deze aanvullende verzekering kun je vaak zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

"Vergelijken is zinvol. Dit kan een gemiddeld gezin al gauw een jaarlijks voordeel van 240 euro opleveren."

Tip #4 Kijk niet alleen naar de premie
Niet alleen de laagste premie is belangrijk bij een zorgverzekering. Wanneer je weet dat je komend jaar bepaalde zorg of hulpmiddelen nodig hebt, of juist niet, kun je de aanvullende verzekering hierop afstemmen. Dit scheelt geld.

Denk daarom eens goed na welke zorg je het komende jaar nodig denkt te hebben. Wanneer je weinig zorg nodig denkt te hebben dan scheelt het je in de premie. En wanneer je wel zorg nodig hebt en je jouw zorgverzekering daarop afstemt dan bespaar je op je zorgkosten doordat je minder nota’s zelf hoeft te betalen. Ook dat is een besparing. Dit laatste wordt vaak over het hoofd gezien.

"Je kunt besparen op de premie, maar ook door de juiste dekking te kiezen. Zo bespaar je op je zorgnota's."

Tip #5 Kies de juiste soort verzekering
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk. De manier waarop de zorg wordt aangeboden verschilt echter wel per verzekering. Je kunt kiezen uit een natura-, restitutie- en budgetverzekering. Hierbij geldt: hoe uitgebreider de polis, hoe hoger de premie. Maar meestal ook: hoe breder de dekking en hoe meer keuzevrijheid.

Tip: kijk wanneer je kiest voor een restitutie- of budgetpolis of de verzekering alle behandelingen dekt die je nodig denkt te hebben. Anders wordt goedkoop alsnog duurkoop en dat is jammer.

Tip #6 Vrijwillig extra eigen risico
Voor 2019 blijft het verplicht eigen risico 385 euro per persoon. Daarnaast kun je kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Wanneer je kiest voor een extra vrijwillig eigen risico dan ontvang je een korting op je zorgpremie. Let er wel op dat je genoeg spaargeld hebt om het extra eigen risico te kunnen betalen wanneer dit nodig is. Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.

Hoe werkt overstappen?
Ieder jaar tussen half november en eind december kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zeg voor 1 januari je zorgverzekering op. Je hebt tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen. De zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.

"Zeg je voor 1 januari je zorgverzekering op, dan heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen."

Acceptatieplicht
Voor het basispakket van de zorgverzekering zijn zorgverzekeraars wettelijk verplicht om je te accepteren ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheid. Voor de aanvullende verzekeringen geldt deze acceptatieplicht niet. Een zorgverzekeraar kan je daarvoor dus weigeren.

Let op: wil je overstappen van zorgverzekering? Zeg dan je oude verzekering nog niet op voordat je weet dat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd bent bij jouw nieuwe verzekeraar.